Мястото на децата

Поредната кратка статийка, любимите ми за писане.

Забелязала съм, че има жени, които имат сериозен проблем. Проблемът се състои се в следното, поставят детето/децата си на първо място.

Жени, моля ви, знайте този порядък:

  • на първо място поставяте себе си,
  • на второ място поставяте съпруга ви или мъжът с който живеете,
  • и на трето място поставяте детето/децата си.

Възможно е тук много читателки да кажат да си гледам работата. В случая аз правя точно това. Обяснявам защо.

Когато при жената детето е на трето място, то расте спокойно, волево, интелигентно, самодостатъчно, смирено, послушно, разумно, талантливо. Знае и се подчинява на някакъв порядък. В животът му като възрастен това ще му помогне много, защото, който знае за правилата, може да съобрази доста неща.

Ако обаче детето е на второ място, тоест преди бащата, тогава детето расте като егоист, вярва, че целият свят се върти около него, всички са му длъжни, че неговата дума е последна.

Расте като супер изискващо към майка си. Буквално си позволява да и задава начин на поведение, държи се като неин господар.

Развива се като нервен индивид, а в тийнейджърството е вероятно да развие силно депресивни и крайно агресивни на моменти състояния.

Припряно е, изискващо, нервно.  Близките възрастни хора трудно понасят компанията му. Възможно е в един момент майката даже да остане без мъжа си, заради „кралицата или краля” в къщата.

Децата се развиват най-добре в граници. За всяка възраст те са различни и са съпроводени и със съответните отговорности и изисквания към детето.

С уважение: Пенка Георгиева, психолог-консултант, тел.: 0899957603

Още публикации

Умът и Времето

Цитат от книгата „Ти си това“, на Румен Чорбаджийски: „Времето е статичен център точно както чашата от масата. Времето е константа; то е като безбрежен

Към статията