Мястото на децата

Поредната кратка статийка, любимите ми за писане.

Забелязала съм, че има жени, които имат сериозен проблем. Проблемът се състои се в следното, поставят детето/децата си на първо място.

Жени, моля ви, знайте този порядък:

  • на първо място поставяте себе си,
  • на второ място поставяте съпруга ви или мъжът с който живеете,
  • и на трето място поставяте детето/децата си.

Възможно е тук много читателки да кажат да си гледам работата. В случая аз правя точно това. Обяснявам защо.

Когато при жената детето е на трето място, то расте спокойно, волево, интелигентно, самодостатъчно, смирено, послушно, разумно, талантливо. Знае и се подчинява на някакъв порядък. В животът му като възрастен това ще му помогне много, защото, който знае за правилата, може да съобрази доста неща.

Ако обаче детето е на второ място, тоест преди бащата, тогава детето расте като егоист, вярва, че целият свят се върти около него, всички са му длъжни, че неговата дума е последна.

Расте като супер изискващо към майка си. Буквално си позволява да и задава начин на поведение, държи се като неин господар.

Развива се като нервен индивид, а в тийнейджърството е вероятно да развие силно депресивни и крайно агресивни на моменти състояния.

Припряно е, изискващо, нервно.  Близките възрастни хора трудно понасят компанията му. Възможно е в един момент майката даже да остане без мъжа си, заради „кралицата или краля” в къщата.

Децата се развиват най-добре в граници. За всяка възраст те са различни и са съпроводени и със съответните отговорности и изисквания към детето.

С уважение: Пенка Георгиева, психолог-консултант, тел.: 0899957603

Още публикации

Самоконтрол

Способността за упражняване на самоконтрол (социално-емоционално умение) и самодисциплина, често се нарича сила на волята. Тя позволява на хората да насочват вниманието си, въпреки наличието

Към статията

Дисциплината

Дисциплината е социално умение и представлява управление (не потискане) на базови искания, желания (страсти), и е вид инструмент за регулиране на личностното поведение, съобразно определени

Към статията

Непривързаност

Характеристиките на Личността са избор, воля, действие. От позицията на наблюдателя, ние сме неосъждащи това, което наблюдаваме. Тогава владеем изкуството на издигане „над нещата“ и

Към статията

Наблюдателя в теб

Бъди наблюдател! Виж себе си и света около теб! Внимавай в какво внимаваш. Вероятно звучи странно, но е важно да знаеш следното: След като кажеш:

Към статията